مشروبات الکلی و پیامدهای قانونی آن - گروه وکلای البرز | مشاوره حقوقی - وکالت دعاوی - مجازات مصرف مشروب
کیفری

مشروبات الکلی و پیامدهای قانونی آن

مشروبات الکلی و پیامدهای قانونی آن

مشروبات الکلی و پیامدهای قانونی آن

مصرف مشروبات الکلی نه تنها در نظام جرایم و مجازات‌ها بلکه از منظر جامعه‌شناسی، روان‌شناسی و جرم‌شناسی نیز مورد توجه قرار گرفته است و در این علوم نیز نگاه مثبتی به آن وجود ندارد.جرم مصرف مواد الکلی و مست‌کننده از جمله جرایمی است که می‌تواند سبب وقوع جرایم بزرگی شود. در حقیقت بیش از خطرناک بودن نفس جرم شرب خمر، اعمال نامتعارف و در درجات شدیدتر ارتکاب جرایم ناشی از آن مهم و خطرساز هستند.

معمولا اکثر جرایم ناشی از مصرف مواد الکلی در دسته جرایم خشونت‌آمیز قرار می‌گیرد.

 

حکم مصرف خمر

طبق ماده‌ی ۲۶۴ قانون مجازات اسلامی ، مصرف مسکر از قبیل خوردن، تزریق و تدخین آن کم باشد‌یا زیاد، جامد باشد‌یا مایع، مست کند‌یا نکند، خالص باشد‌یا مخلوط به‌گونه‌ای که آن را از مسکر بودن خارج نکند، موجب حد است.

حد به معنی مجازاتی است که میزان و کیفیت آن در شرع اسلام مشخص و معین شده باشد.

شرب خمر‌ یک مجازات حدی محسوب می‌شود و حد ذکر شده برای شرب خمر ۸۰ ضربه شلاق است.

مطابق با قانون خوردن آبجو و مسکر چه موجب مستی شود و چه نشود مشمول اجرای حد است.

 

مستی قبل از ارتکاب عمل مجرمانه

اگر فردی صرفا قبل از انجام هر عمل مجرمانه‌ای مبادرت به نوشیدن مسکرات کند و به طبع حالت مستی مرتکب عمل مجرمانه دیگری نشود، صرفا به مجازات نوشیدن مسکر محکوم خواهد شد.

 

مستی درحین ارتکاب به جرم

گاهی مست کردن برای ارتکاب عمل مجرمانه‌ای دیگر انجام می شود.

این حالت زمانی رخ می دهد که فرد توانایی انجام عملی را در حالت عادی ندارد.

گاهی نیز مست بودن در حین ارتکاب جرم بدون سوء‌نیت برای ارتکاب جرم می باشد.

به این صورت که فردی که مبادرت به نوشیدن مسکرات می‌کند، هیچ قصدی برای ارتکاب عمل مجرمانه دیگر ندارد.

مرجع تشخیص این امر در نظام عدالت کیفری ایران، پزشکی قانونی است.

اعمال مجازات در این حالت صرفا در جنایات محقق می شود .

در غیر جنایات حتی با وجود حالت مسلوب‌الارادگی صرفا مجازات نوشیدن مسکرات اعمال می‌شود.

 

مستی پس از ارتکاب به جرم

در این حالت نیز همانند مرحله قبل از ارتکاب به جرم فرد با داشتن شرایط مندرج در قانون همچون عاقل، بالغ، مختار و آگاه به مسکربودن الزاما، معد اجرای مجازات حد شرب مسکراست. بنابراین عمل مجرم صرفا در حین ارتکاب عمل مجرمانه آن‌ هم با داشتن شرط مسلوب‌الاردگی می‌تواند از موانع مسئولیت کیفری محسوب شود.

 

مشروبات الکلی و پیامدهای قانونی آن
مشروبات الکلی و پیامدهای قانونی آن

معاونت در شرب خمر

معاونت با تسهیل وقوع جرم و تهیه محل برای شرب خمر در قالب جرم مستقل است به دایرکردن محلی برای شرب خمر یا دعوت مردم به آنجا که مستوجب حبس و شلاق یا هر دو مجازات یا فقط جزای نقدی است. در صورتی که کسی هم مبادرت به دائرکردن محلی برای شرب خمر و هم دعوت مردم به آن جا کرده باشد طبق ماده ۷۰۴ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ به حداکثر مجازات محکوم خواهد شد.

 

معافیت غیرمسلمان از کیفر

مجازات مستی حدی است و حد شرب مسکر برای مرد یا زن مسلمان هشتاد تازیانه است.

دراین مورد هیچ فرقی میان زن و مرد نیست و انواع مذاهب دین اسلام نیز متفق‌القول، اجرای حد در صورت خوردن مواد سکرآور را الزامی می‌دانند. دراین راستا و برابر ماده ۲۶۶ قانون مجازات اسلامی، غیرمسلمان تنها در صورت تظاهر به مصرف مسکر، به حد محکوم می‌شود. اما در اعمال مجازات نوشیدن مسکرات استثنائات دیگری نیز وجود دارد، همانند موردی که شراب‌خوار یا فرد مسکر مدعی جهل به حکم مجازات یا موضوع باشد و احتمال به صحت گفتار وی باشد این امر مانع محکومیت وی به کیفر حد خواهد بود.

 

زنا در حالت مستی

طبق تبصره ۲ ماده ۲۲۴ درباره حد زنا «هرگاه کسی با زنی که راضی به زنای با او نباشد در حال بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند رفتار او در حکم زنای به عنف است.» برابر قانون مجازات اسلامی مستی و بی‌ارادگی حاصل از مصرف اختیاری مسکرات، مواد مخدر و روانگردان و نظایر آنها، مانع مجازات نیست مگر اینکه ثابت شود مرتکب حین ارتکاب جرم به‌ طور کلی مسلوب‌الاختیار بوده است. اما چنانچه ثابت شود مصرف این مواد به منظور ارتکاب جرم یا با علم به تحقق آن بوده است و جرم مورد نظر واقع شود، متهم به مجازات هر دو جرم محکوم می‌شود.

 

 

پرونده های این چنینی نیاز به مشاوره و راهنمایی با یک وکیل متخصص دارد ، جهت پیگیری و ارتباط با یک وکیل متخصص و باتجربه با ما در تماس باشید.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع گفتگو
به مشاوره نیاز دارید ؟
سلام
نیاز به مشاوره آنلاین دارید ؟
اگر نرم افزار واتس‌آپ ندارید لطفاً با شماره 09122643517 جهت مشاوره تماس بگیرید.